Založ si blog

Štve ma nosenie rúška!

Odpovedal mi kamarát Milan na otázku, ako sa má, keď sme sa stretli na ulici. „Taká blbosť! Celý národ zmagorili. Taká chrípočka! Celá korona je jeden veľký podvod!“

Bolo mi jasné, že nemá zmysel ho presviedčať o opaku. Žijeme v postfaktuálnej dobe. Na faktoch nezáleží, pretože sa dajú sfalšovať. Preto si každý verí, čomu chce.

Napriek tomu sa snažím medzi svojimi známymi šíriť pozitívnu náladu tým, že sa s nimi nebavím o faktoch, ale o riešení situácie, v ktorej sa nachádzame.

Hovorím mu: „Milan, v našom živote nás ovplyvňujú tri typy vecí. Prvý typ vecí sú tie, nad ktorými máme kontrolu. Obvykle to je to, čo robíme, alebo hovoríme my sami.

Druhý typ vecí, ktoré nás ovplyvňujú sú veci, na ktoré máme väčší, alebo menší vplyv. To je obvykle správanie iných ľudí. Niekedy ich ovplyvníme, niekedy nie, niekedy to ešte zhoršíme, lebo urobia opak toho, čo od nich chceme.

Tretí typ vecí, ktoré nás ovplyvňujú sú veci, nad ktorými nemáme ani kontrolu, ani vplyv. To sú veci, ktoré môžeme označiť za „prírodný jav“.

Je úplne zbytočné sa rozčuľovať nad tým, že vonku prší, alebo že je v lete horúco. Svojim rozčuľovaním nič nezmeníš, akurát ti stúpne tlak, alebo ťa rozbolí hlava. Keď sa stretneš s prírodným javom, jediné, čo môžeš úspešne urobiť je – naučiť sa s tým žiť a zbytočne si to nebridiť.

Nosenie rúšok je prírodný jav. Je úplne jedno, či je korona konšpirácia, alebo nie, za nenosenie rúšok sú mastné pokuty. Ak ti je jedno, že ťa nepustia do obchodu, tak ho nenos. Ak sa potrebuješ na niečom jedovať a chceš sa v kuse hádať s ľuďmi, tak nenosenie rúška je skvelý nápad.

Ja radšej svoju energiu venujem konštruktívnym veciam. Preto nosím rúško, kde treba a keď ku  mne príde klient osobne, tak mám rúško. Aj od neho chcem, aby mal rúško. Žijem jednoduchý život – taký je predpis a niet čo riešiť.

Potom tu máme ľudí, ktorí sa strašne boja každého, kto nemá rúško. Podľa nedávneho prieskumu je ich až 27%. Pre nich je každý človek bez rúška niekým, kto o chvíľu spôsobí ich strašnú smrť. Tí ľudia za to nemôžu, oni sa korony skutočne boja a nevedia si pomôcť.

Hovoriť takému človeku, nech sa nebojí ľudí bez rúška, je ako hovoriť človeku, ktorý sa bojí pavúkov, aby sa nebál pavúkov. Ten strach je proste silnejší, ako on. Preto považujem nosenie rúška aj za prejav ohľaduplnosti voči ľuďom, ktorí v súvislosti s koronou zažívajú pocit akútneho ohrozenia života.

To, či sa budú nosiť rúška ja ovplyvniť neviem. Ale kopec iných vecí ovplyvniť viem. Tak sa radšej venujem tým iným veciam.“

Milan sa na chvíľu zamyslel a povedal: „Hmm. Takto som sa na to ešte nepozrel.“ A pokračovali sme v rozhovore o iných veciach.

A čo vy, ako sa správate, keď sa stretnete s prírodným javom?

Keď vás vlastné deti znenávidia – Syndróm zavrhnutia rodiča

22.09.2022

Čo môže byť bolestivejšie ako zažiť, že vás vaše deti – vaša vlastná krv – odmietajú? Povedia vám, že vás nenávidia. Hovoria, že vás už nikdy nechcú vidieť. Tvrdia, že s vami nikdy nemali láskyplný vzťah: Ani v časoch, keď ste si medzi kreslami pod dekou urobili bunker – „To bola nuda, nikdy som to nerobila rada.“ Ani vtedy, keď ste sa k sebe túlili pri [...]

Rôzne podoby post-covidového syndrómu

31.05.2021

V poslednej dobe sa na mňa začali obracať klienti, ktorí sa po prekonaní covidu cítia unavení, smutní, majú bolesti brucha, hlavy, celého tela, búšenie srdca a podobne. A hovoria, že majú postcovidový syndróm. Na mojej webovej stránke mám Test emočných blokov, ktorý je v skutočnosti testom na posttraumatickú stresovú poruchu. Po vyplnení toho testu týmto ľuďom [...]

Ruská vláda zrušila obmedzenia kvôli korone.

22.03.2021

V októbri minulého roku som telefonoval s kamarátom v Moskve. Bol ako keby ho prešiel valec, práve sa on aj jeho manželka spamätávali z korony. Prichádzajúca druhá vlna zastihla aj ich. Bol zvedavý, ako sú na tom s koronou v Moskve teraz, a tak som mu zavolal. Zaujímalo ma hlavne, čo mi povie o vakcíne Sputnik. Jeho odpoveď bola trochu sarkastická. Povedal, že vláda sa [...]

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

zubár, zuby, zubný kaz,

Dolinková sa chystá šetriť na pacientoch. Zdravý chrup sa stáva výsadou bohatých

16.04.2024 17:00

Náplasťou na rastúce ceny za zdravý chrup boli aspoň sčasti benefity zdravotných poisťovní. Od mája však pacienti o ne prídu.

Alexander Birčák

Pokojnou mysľou vyriešime každú úlohu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 38009x
Priemerná čítanosť článkov: 2924x

Autor blogu

Kategórie