Založ si blog

Rôzne podoby post-covidového syndrómu

V poslednej dobe sa na mňa začali obracať klienti, ktorí sa po prekonaní covidu cítia unavení, smutní, majú bolesti brucha, hlavy, celého tela, búšenie srdca a podobne. A hovoria, že majú postcovidový syndróm.

Na mojej webovej stránke mám Test emočných blokov, ktorý je v skutočnosti testom na posttraumatickú stresovú poruchu. Po vyplnení toho testu týmto ľuďom vychádzajú veľmi vysoké hodnoty emočných blokov (posttraumatickej stresovej poruchy).

Posttraumatická stresová porucha je reakcia človeka na nejakú šokujúcu udalosť v jeho živote, kedy bol ohrozený jeho život, peniaze, spoločenské postavenie, alebo blízke osoby. Taký človek buď často znova prežíva šokujúcu udalosť, alebo sa vyhýba spomienkam, rozhovorom na prežité, alebo je prehnane citlivý a cíti sa zle.

V niektorých prípadoch je postcovidový syndróm vlastne posttraumatická stresová porucha z prekonania korony. Zvlášť, ak mala choroba ťažký priebeh, alebo ak v dôsledku choroby zomrel, alebo bol ohrozený blízky človek.

Zaujímavé je, že iba u časti klientov je príčinou ich fyzických, alebo psychických ťažkostí to, že prekonali koronu. Niekedy je prekonanie korony iba spúšťačom zhoršeného zdravia, alebo ľahko zrozumiteľným (aj keď nesprávnym) vysvetlením, prečo sa človek cíti zle.

Klient Miroslav napríklad uviedol, že podobné stavy, ako teraz prežíval aj pred 10 rokmi, keď sa rozišiel s partnerkou po 8 ročnom vzťahu. A jeho problémy pominuli, keď sa zoznámil so súčasnou manželkou. Teraz sa mu objavili podobné ťažkosti mesiac po tom, čo prekonal koronu s ľahkým priebehom.

Klient Ján mal tiež pomerne ľahký priebeh korony. Asi dva mesiace po tom sa začal cítiť zle, začalo ho bolieť celé telo, dostal depresie a utiahol sa do seba. Jeho manželka Radka ho ku mne objednávala s tým, že má postcovid syndróm.

Na konzultácii sa ukázalo, že najväčšou šokujúcou udalosťou, ktorá viedla k zhoršeniu Jánovho zdravotného stavu bola ich manželská kríza pred 4 mesiacmi. Zhodou okolností som s jeho manželkou pred 4 mesiacmi riešil jej nespokojnosť vo vzťahu s Jánom. Podarilo sa jej pri tom nájsť nový postoj k manželovi, pri ktorom sa vo vzťahu znova začala cítiť dobre.

Manželke sa vtedy uľavilo, ale tieň ich manželskej krízy doliehal na Jána aj naďalej. Na konzultácii sme u Jána uvoľnili emočné bloky spojené s ich manželskou krízou a malo to na neho veľmi pozitívne výsledky. Už o 3 dni mi jeho manželka napísala:

„Manželove bolesti a malátnosť sa stratili, cíti sa oveľa lepšie. Vrátil sa mi pôvodný chlap. Ďakujeme. Chce prísť na ďalšiu konzultáciu. Radka.“

Postcovidový syndróm teda môže, ale nemusí byť spôsobený prekonaním korony. Často je korona iba spúšťačom ťažkostí, alebo niečo, čo beží na pozadí emočného prežívania človeka.

Zaujímavé na tom je to, že niekedy práve diagnóza postcovidový syndróm privedie ľudí k tomu, aby konečne začali riešiť roky potláčané problémy v ich živote. Ak sa aj vy cítite v poslednej dobe zle a chcete to vyriešiť, objednajte sa ku mne na konzultáciu.

Keď vás vlastné deti znenávidia – Syndróm zavrhnutia rodiča

22.09.2022

Čo môže byť bolestivejšie ako zažiť, že vás vaše deti – vaša vlastná krv – odmietajú? Povedia vám, že vás nenávidia. Hovoria, že vás už nikdy nechcú vidieť. Tvrdia, že s vami nikdy nemali láskyplný vzťah: Ani v časoch, keď ste si medzi kreslami pod dekou urobili bunker – „To bola nuda, nikdy som to nerobila rada.“ Ani vtedy, keď ste sa k sebe túlili pri [...]

Ruská vláda zrušila obmedzenia kvôli korone.

22.03.2021

V októbri minulého roku som telefonoval s kamarátom v Moskve. Bol ako keby ho prešiel valec, práve sa on aj jeho manželka spamätávali z korony. Prichádzajúca druhá vlna zastihla aj ich. Bol zvedavý, ako sú na tom s koronou v Moskve teraz, a tak som mu zavolal. Zaujímalo ma hlavne, čo mi povie o vakcíne Sputnik. Jeho odpoveď bola trochu sarkastická. Povedal, že vláda sa [...]

Manžel a dcéra majú zvýšenú teplotu, strašne sa bojím korony

19.11.2020

„Pozajtra ideme všetci na testy. Ja síce teplotu nemám, ale som psychicky na dne. Sestra s manželom majú teplotu tiež, kolegynin manžel leží na pľúcnej ventilácii. Bojím sa, že to s nami zle dopadne.“ Povedala mi do telefónu moja kamarátka a dlhoročná klientka Radka. A či by som jej mohol s tým pomôcť. Dohodli sme si Skype konzultáciu na druhý deň, v pondelok. [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Alexander Birčák

Pokojnou mysľou vyriešime každú úlohu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 38102x
Priemerná čítanosť článkov: 2931x

Autor blogu

Kategórie