Založ si blog

Strašne sa bojím koronavírusu a nezodpovedných ľudí.

Pani Helena, moja dlhoročná klientka, prišla na Skype konzultáciu s tým, že od vypuknutia korony zažíva strašné pocity úzkosti a strachu o seba a svojich blízkych.

Nikomu nedovolí chodiť na nákupy, nakupuje iba ona, používa rúško, okuliare, gumové rukavice. Všetky nakúpené veci, potraviny, aj svoj odev po návšteve obchodu vždy dôkladne vydezinfikuje.

portrét

Strach z nákazy.

Stále striehne, či má každý cudzí človek v jej blízkosti nasadené rúško a vytáča ju, ako berú niektorí ľudia hygienické predpisy na ľahkú váhu. Ako chodia bez rúšok, ako nedodržiavajú bezpečnostné odstupy a podobne. Cíti sa pri tom hrozne, je s nervami v koncoch a chcela by nejako ovládnuť ten svoj nutkavý strach.

Počas rozhovoru sme sa dopracovali k tomu, že s dodržiavaním hygienických predpisov počas korony je to podobne ako s dodržiavaním pravidiel cestnej premávky. Sú vodiči, a tých je väčšina, ktorí pravidlá doržiavajú. A ak ich porušia, tak je to skôr z nedbanlivosti, alebo nepozornosti a obvykle to nie sú nejaké strašné porušenia.

Potom je tu skupina vodičov, ktorí pravidlá porušujú vedome a hrubým spôsobom. To sú vodiči, ktorí predbiehajú v neprehľadnej zákrute, prekračujú predpísanú rýchlosť o desiatky kilometrov, ohrozujú iných účastníkov cestnej premávky.

Ak si sadneme za volant, na tých bezohľadných vodičov obvykle nemáme žiaden vplyv – oni si aj tak jazdia, ako sa im zachce. Na koho máme vplyv sme my sami. A tu je dôležité, aby sme pri stretnutí s bezohľadným vodičom zachovali chladnú hlavu a urobili v krízovej situácii to, čo nám hovoria pravidlá: Prispôsobili jazdu situácii na ceste. Zachovávaj pravidlá a pravidlá zachovajú teba.

Krízová situácia nie je vhodným miestom, kedy by sme mali bezohľadného vodiča prevychovávať. A rozčuľovať sa nad jeho správaním tiež k ničomu dobrému nepovedie. Môže nás to totiž natoľko rozčúliť, že sami začneme porušovať pravidlá. A to sa nám môže stať osudným.

Podobne to je aj s bezpečnostnými opatreniami kvôli korone. Väčšina ľudí dodržiava hygienické opatrenia. A ak dôjde k porušeniu, je to obvykle drobné porušenie. Aj pani Helene sa stalo, že išla vyhodiť smeti a zabudla si nasadiť rúško.

Potom tu sú ľudia, ktorí zámerne ignorujú a zľahčujú hygienické opatrenia, nenosia rúško, nedodržiavajú odstup a pripadajú si ako hrdinovia.

Aj kvôli jazde autom, aj kvôli korone ľudia umierajú. Pri jazde autom sme sa naučili žiť s určitým rizikom smrti na ceste. Pri korone nás to čaká tiež – budeme sa musieť naučiť žiť s vedomím rizika nákazy.

Takto sme s pani Helenou vyriešili to, ako o ohrození koronou premýšľa. V druhej etape sme sa venovali tomu, čo v súvislosti s koronou pociťuje.

Emočným indikátorom som pomeral jej vzťah s ohrozením života koronou. Meranie vzťahu s ohrozením života nie je meraním toho, či človek zomrie. Každý z nás skôr, alebo neskôr zomrie. Ak máme úspešný vzťah s ohrozením života, tak nás rôzne hrozby nechávajú pokojnými a dokážeme ich v pohode zvládnuť.

Ak máme neúspešný vzťah s ohrozením života, tak nás každá zmienka o ohrození vyvedie z rovnováhy, vyvolá v nás prehnané pocity úzkosti, paniky, depresie. Možno že prežijeme dlhý život, ale bude to život plný strachu, nepokoja a napätia. A ak v dôsledku strachu spanikárime, môže to náš život aj skrátiť.

U pani Heleny sa ukázalo, že jej vzťah s ohrozením života koronou je zaťažený emočnými blokmi, ktoré vznikli v jej detstve. Korona jej v podvedomí pripomína obdobie, keď mala 12 rokov a jej otec ochorel a zomrel. Vtedy sa jej celý život prevrátil hore nohami.

Ako sama povedala: „Ja som nevyrástla vo svete, kde sú všetci blízki a milovaní ľudia stále s tebou. Ja som vyrástla vo svete, kde najbližší ľudia zomierajú. Pol roka som sa prizerala tomu, ako otec zomieral a nedalo sa s tým nič robiť. Všetci sme boli bezmocní.“

A práve tie pocity blížiacej sa smrti a bezmocnosti znova a znova prežívala teraz v súvislosti s koronou.

Po úprave tých emočných blokov sa pani Helene veľmi uľavilo. Týždeň po tretej konzultácii mi napísala, že korona ju už necháva pokojnou. Teraz je to ako keď ide šoférovať – pred každou jazdou sa pomodlí, poprosí Boha o ochranu a šťastný návrat domov a viac to nerieši.

Ak aj vy prežívate v súvislosti s koronou pocity úzkosti, smútku alebo ohrozenia, možno prišiel čas prekonať emočné bloky, ktoré vám to spôsobujú. Prečítajte si o emočnom odblokovaní viac tu >>>.

Keď vás vlastné deti znenávidia – Syndróm zavrhnutia rodiča

22.09.2022

Čo môže byť bolestivejšie ako zažiť, že vás vaše deti – vaša vlastná krv – odmietajú? Povedia vám, že vás nenávidia. Hovoria, že vás už nikdy nechcú vidieť. Tvrdia, že s vami nikdy nemali láskyplný vzťah: Ani v časoch, keď ste si medzi kreslami pod dekou urobili bunker – „To bola nuda, nikdy som to nerobila rada.“ Ani vtedy, keď ste sa k sebe túlili pri [...]

Rôzne podoby post-covidového syndrómu

31.05.2021

V poslednej dobe sa na mňa začali obracať klienti, ktorí sa po prekonaní covidu cítia unavení, smutní, majú bolesti brucha, hlavy, celého tela, búšenie srdca a podobne. A hovoria, že majú postcovidový syndróm. Na mojej webovej stránke mám Test emočných blokov, ktorý je v skutočnosti testom na posttraumatickú stresovú poruchu. Po vyplnení toho testu týmto ľuďom [...]

Ruská vláda zrušila obmedzenia kvôli korone.

22.03.2021

V októbri minulého roku som telefonoval s kamarátom v Moskve. Bol ako keby ho prešiel valec, práve sa on aj jeho manželka spamätávali z korony. Prichádzajúca druhá vlna zastihla aj ich. Bol zvedavý, ako sú na tom s koronou v Moskve teraz, a tak som mu zavolal. Zaujímalo ma hlavne, čo mi povie o vakcíne Sputnik. Jeho odpoveď bola trochu sarkastická. Povedal, že vláda sa [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Alexander Birčák

Pokojnou mysľou vyriešime každú úlohu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 38718x
Priemerná čítanosť článkov: 2978x

Autor blogu

Kategórie